Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

MIN DIAGNOS ADHD

Med handen på hjärtat är det vemodigt att skriva det här inlägget. Det är så många som påstår att dem har ADHD och i någon form tror jag vi alla har det, men jag har bara läst mångas ord, inte hört deras historia bakom. Jag skrev endel om det när jag gjorde min diagnos och precis när den hade fast ställts, men då var jag rätt förvirrad, idag är jag påverkad kan efter några månader berätta min egen historia om den diagnos jag faktiskt bär med mig varje dag.

Det var så många frågor ifrån min egen sida när min diagnos fastställdes, det var så många frågor i mitt kommentarsfält som jag inte kunde ta ställning till. Jag är inte aggressiv, jag är inte dum. Jag har bara väldigt mycket mer energi än många av er andra. Jag är en sån kille som alltid är väldigt positiv, men det slog över åt andra hållet, när jag kom hem på landet på dagarna och fick andas ut, jag bor inte mitt i stan så det är den stor kontrast. Då spelas hela dagen upp framför mina egna ögon och jag kan bli väldigt deprimerad och se mina egna fel jag gjort. Det är som jag varit instängd i mig själv, och det händer fortfarande men inte varje dag.

Min diagnos ADHD har jag för att mitt antidopsystem i hjärnan inte är lika högt som alla andras, jag tar medicin för det här conserta. Min dos började med 58 mm, men nu ligger jag på dos 36 + 36. Jag går på kontroll undersökningar fortfarande och vet inte om jag ligger på rätt dos ännu.

Mina första dagar, den största omställningen i mitt liv!

Jag hade precis flyttat hem ifrån Stockholm, livet här hemma var väldigt nytt för mig. Men egentligen inte alls. Min första dos conserta tog jag varje morgon i en vecka. Första veckan var nog den värsta veckan jag varit med om jag hade sån ångest, tappad världsbild och kände inte igen mitt eget psyke. Jag undrade varför? Det var den enda tanken som snurrade, varför jag?

Men det blev bättre, veckor gick och min kropp ställde om sig. Endel dagar kände jag inte ens igen den Viktor som funnits, jag var dyster jag var inte den jag alltid varit. Därför slutade jag helt ta mina tabletter ett tag, men det blev en ännu större påverkan och det gick bara några dagar sen var jag inne i normaldos igen. Efter tre veckor nästan en månad så kände jag en skillnad, en förbättring. Jag ville ju så gärna få allting att funka, min skolgång, min egen blogg, krönikor, jobba som modell och leva den dröm som jag alltid velat, men samtidigt kunna ha kontroll över mig själv och över allt jag gjorde.

Jag tar en dag i taget, och något som förändrat mig helt är min egen matlust, mina vänner och förändrar märker det. Jag är inte hungrig, jag är inte sugen på godis som jag var mycket förut. Första månaden så gick jag ner – 2 kg men dem har jag idag fått tillbaka och kämpar med min egen träning och kost mycket, jag vet att jag måste äta och därför äter jag även fast jag inte är hungrig, jag ber till gud att min matlust, lust överhuvud taget ska komma tillbaka till det normala som alltid varit. För idag är den enda matlust jag har kommer mitt i natten när dosen går ur min egen kropp. Men jag vet att allt blir bättre, och jag ger mig aldrig!

Jag påbörjar varje dag med den dos jag har, och det har blivit bättre. Det jag upplever är att min kropp skakar ibland och att jag fastnar i saker, när det blir minsta för mycket så stänger jag av helt, stänger av telefonen, och lägger mig bara ner och sover i ett rum utan någon kontakt med omvärlden.

Har det här gett mig ett bättre liv? Hur mår jag? Då menar jag hur mår jag på riktigt. Det är klart att det här är min revansch i skolan, min egen seger att bli normal. Men vill jag vara normal? Vad är normal? Jag upplever att jag mer är mer strukturerad, jag mår bättre och alla dessa ångest attacker avtar mer och mer. Det har tagit tillbaka endel av mitt eget liv, men samtidigt så har det förändrat mig. Så att få min diagnos ADHD så känner jag både stor tacksamhet men även en stolthet. Jag är stolt över att jag Viktor Andersson Frisk, kan skriva det här öppet till er alla. För det här det är endel av mig, det är endel av hur jag är och förmodligen alltid kommer vara, jag vet att det finns så många där ute som har många frågor, det finns så många som känner igen sig. Ta åt er av mina egna ord, var stolt över dig själv, oavsett adhd eller annan diagnos så är det unikt för det är endel av dig. Jag ångrar aldrig någonting jag har gjort, för jag har aldrig gjort någonting utan en anledning oavsett om det varit något dumt eller inte. Jag är 17 år gammal, mina värderingar är inte alltid dem bästa, mina val i livet har ofta blivit fel, mina tankar har så många gånger varit alldeles för många, men vet du?

Det här är jag. Mina tankar är tankar jag tänker av en anledning, den anledning att det har varit med mig hela dagen. Mina val är något jag många gånger valt på grund av min impulsivitet, endel av mig, den jag är. Idag skrattar jag åt misstagen jag gjort, lär mig av lärdomen, jag har lärt mig att ge alla människor en andra chans och dem ute i samhället som har det svårt har hamnat där av en anledning. Jag älskar varje dag, och vill göra mitt liv till det bästa jag iallafall kan göra.

Det här är min egen historia, något jag är stolt över!

diagnosadhd1

diganisadhd

coooooooooooooooool IMG_7529 CIMG1863 CIMG1757 daddy-coool

sarahviktor1

flybb
Alla bär vi en egen historia, bakom varje namn finns ett hjärta. Glöm aldrig det!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
43kommentarer
 • hej Viktor snälla kan du följa mig på instagram det skulle betyda så mycket om du följde mig ella kan du gilla mina bilder snälla snälla snälla jag älskar dig och samir på instagram så heter jag prenka_samir_frisk heter jag snälla föj mig

  Prenka 2015-08-11 12:30:53
  Svara
 • Det var jag som skrev ovan… är typ första gången jag läser din blogg men har en mildare grad av denna diagnos fick det i vuxen ålder. /Viktoria

  2015-04-06 13:00:39
  Svara
  • Svar på s kommentar.

   Kul att du kollar in min blogg. Ja man får som sagt göra det bästa av situationen 🙂

   viktorfrisk 2015-04-06 18:28:21
   Svara
 • Mycket läsvärt inlägg! Starkt av dig!

  2015-04-06 10:53:40
  Svara
 • […] Det har tagit tillbaka endel av mitt eget liv, men samtidigt så har det förändrat mig. Så att få min diagnos ADHD så känner jag både stor tacksamhet men även en stolthet.LÄNK […]

  Komma ut som "störd". 2015-02-22 12:52:11 http://oskrivet.se/komma-ut-som-stord/
  Svara
 • Hej Viktor, så starkt av dig att vara så öppen med din ADHD. Min son som är 8 har just fått sin diagnos och det betyder mycket att kunna visa att personer han beundrar och känner till också har det, det är inget konstigt och kan vara en stor styrka också.

  Alex mamma 2015-02-19 09:09:01
  Svara
 • Jag har märkt en lite konstig sak. Det är nämligen så att både du och jag heter frisk i efternamn, har adhd och är bloggare. Min storebror har också adhd.

  Emma Frisk 2014-12-22 05:48:34
  Svara
 • Hej Viktor!
  Din blogg borde alla i gymnasieåldern att läsa!
  Du är fantastiskt närvarande med hela dig som du är och det är så befriande både för mig och – tror jag – för dig också!
  Du är fantastiskt!
  hälsar
  Elka

  Elka 2013-03-03 23:54:24
  Svara
 • Jag kan börja med att skriva såhär Viktor, du är bland det finaste jag någonsin sett! Du är så vacker att det inte är sant. DEt är första gången jag är inne på din blogg, men jag har läst om dig genom Paows blogg. Vill även gratta dig på din stora dag men hoppas på att du inte gör några dumheter.

  Jag vaknade med ett brustet hjärta idag, men efter den här texten kan jag säga att det va bland dem finaste texterna jag har läst i mitt liv! Du är så modig och stark. Om folk skulle skratta åt dig för att du har ADHD så finns det en mening som jag tycker du borde använda dig av, det är en av mina favoriter: DU SKRATTAR ÅT MIG FÖR JAG ÄR ANNORLUNDA, JAG SKRATTAR ÅT DIG FÖR DU ÄR PRECIS SOM ALLA ANDRA!

  Du är snygg, fin och riktigt god människa iallafall vad jag läser. GRATTIS igen Viktor.

  Karoline Bernadotte 2013-03-03 13:57:29 http://Qookii@msn.com
  Svara
 • Jag känner igen mig i allt du skriver, väldigt starkt av dig att våga skriva om detta på din blogg. 🙂 Undrar om du fortfarande känner av bieffekterna från medicinen? Åtminstone vissa dagar? och känns det som du nu inte vet vem du var innan du fick diagnosen? innan du började med medicinen? tacksam för svar /M

  Matilda 2013-03-01 15:32:51
  Svara
 • Tack för att du bloggar om detta. Kunskapen om vad ADHD/ADD egentligen är behöver komma ut i etern.

  Patrick 2013-02-26 20:53:34
  Svara
 • Tack Viktor för att du delar med dig. Det är viktigt för alla med dolda funktionshinder att få förebilder och det anser jag att du är. Det är en ynnest att få ta del av en välvårdad, vältalig, målmedveten och positiv mans tankar och blogg. Det är bra att man inte ”är dömd” att gå in på kriminalitetens väg bara för att man har ADHD. Ofta upplever jag att det är så det framställs i media. Jag kommer definitivt att visa min son din blogg. Han är 12 år och har haft sin diagnos i nästan tre år. Han är världens underbaraste och charmigaste men det mesta blir liksom bara fel under skoldagen. Det är ju så mycket som inte är självklart för honom. Han äter också concerta, lite mer än du men det är så individuellt. Vi behöver ställa om dosen då och då för att den ska fungera optimalt. Tyvärr har inte aptiten kommit tillbaka. Han har däremot fått näringsdryck utskriven på recept. Choklad är favoriten. Den hjälper bra när matlusten är som sämst eller lunchen absolut inte går ner. Han får tillbaka den energi han behöver för att orka till nästa mål. Forsätt som du gör. Det ska bli intressant att följa din resa framåt.

  Annika 2013-02-26 20:49:24
  Svara
 • its so great that you can share your story/journey… we will be here to support you throughout 😉 do what you love to do… chen… www.flyinstyledaily.blogspot.com btw, you and andreas wijk also a blogger from sweden looks similar… and also having some tough times… more power to both of you… 😉

  chen del mundo 2013-02-25 12:22:09 http://flyinstyledaily.blogspot.com/
  Svara
 • Bra skrivet Viktor! Min yngsta dotter fick diagnos asperger och ADHD för ett par år sen, hon äter också Concerta. Jag är 45 år, habiliteringen anser att jag också har asperger och ADHD men jag får ingen diagnos eller medicin för att jag är såpass gammal och har lärt mig hantera situationer som uppstår. Jag håller inte riktigt med för jag har stora problem men jag vet inte om jag orkar stå upp och slåss för mig själv. Var stolt över den person du är Viktor, jag följer även Nellies blogg, och jag tror att du är en riktigt bra människa! Kram

  Mia Pettersson 2013-02-25 11:52:00 http://miansliv.blogg.se/
  Svara
 • Du är så stark, Viktor. Önskar jag var som dig och vågade berätta hur man egentligen mår och känner sig. Du är en riktigt inspiration och förebild för mig! <3

  Jessica Johansson 2013-02-25 10:44:06
  Svara
 • Yey, jag tar också concerta och började för en månad sen. Märker verkligen skillnad i ALLT jag gör och har ingn matlust heller kvar 🙁 Dock äter jag ändå men inte alls lika mkt som förr! Hur länge har du käkat medeciner? Tänk om matlusten aldrig kommer tillbaka när man tar medecin 🙁

  hanna bodelson + 2013-02-25 00:21:37 http://hannabodelson.blogg.se
  Svara
 • Så himla bra skrivet! Ska absolut fortsätta läsa din blogg, inspirerande, ärlig och öppen 🙂

  Michaela 2013-02-24 20:05:38 http://mindh.devote.se
  Svara
 • Starkt hade aldrig vågat säga att jag har det öppet jag gick på conserta innan men jag mådde illa så nu har jag strattera

  Saga 2013-02-24 18:58:32 http://www.sagapilfjallsliv.devote.se
  Svara
 • Jag älskar ditt leende ,de får mig att bli glad och glömma bort alla bekymmer 😉

  Olivia 2013-02-24 18:30:31 http://oliviawikluund.blogg.se/
  Svara
 • Hej! Jag vet exakt vad du pratar om, jag fick själv diagnosen ADHD för ca ett år sedan, och det kom helt oväntat. Känner igen mig i allt det du skriver, jag är inte dum och jag är inte aggressiv. Precis som du skrev, bra skrivet! Gillar att du pratar om ett sånt ämne som faktiskt berör många på ett eller annat sätt!:)

  Amelie 2013-02-24 18:29:31
  Svara
 • Utrolig sterkt av deg å dele historien her! Du er et utrolig stort forbilde for mange! Så på videre 🙂

  Martine R Hermansen 2013-02-24 17:48:27 http://www.marty95.blogg.no
  Svara
 • Såå bra skrivet! Gillar verkligen din blogg, jag får sån inspo av den! Du är gryym!!

  sofia - vardag&foto 2013-02-24 17:46:14 http://fiiaaz.blogg.se
  Svara
 • Du är cool Viktor.
  Jag tar också Concerta men av en helt annan anledning än du, jag vet dock hur det känns att inte förstå varför. Liksom varför jag? Vet också att folks reaktioner inte alltid är så kul. Men jag är 100% på att du är stark nog att klara det. Tror att om man verkligen bestämmer sig så kan man klara allt.
  Kram 😉

  Bella 2013-02-24 16:15:26 http://www.nattstad.se/mylifeasIssa
  Svara
 • Bästa förebilden! Du borde åka ut och föreläsa om allt detta så att fler människor tar åt sig av vad du har att säga och få se vilken grym kille du faktiskt är! Jag älskar din blogg, t.o.m jag har förändrats p.g.a av dig! <3

  Matilda 2013-02-24 16:01:21 http://thisismatilda.se/
  Svara
 • Starkt! <3

  Alma 2013-02-24 15:40:22
  Svara
 • Otroligt starkt av dig Viktor!!

  Maria 2013-02-24 13:56:58
  Svara
 • så jävla snygg haha!

  Mimi 2013-02-24 13:39:14 http://mimilarsson.blogg.se
  Svara
 • bra skrivit!
  Rätt snygg är du också.

  Felicia 2013-02-24 13:37:15 http://fotokobran.se
  Svara
 • Du är helt klart en av mina största förebilder, jag älskar att du kan öppna dig så mycket för alla dina bloggläsare!

  Kram! Ps. Kika gärna in! http://josephinefogelstrands.wordpress.com/

  Josephine Fogelstrand 2013-02-24 13:36:38 http://josephinefogelstrands.wordpress.com
  Svara
 • Jag har själv en svag diagnos av adhd/add. När jag var liten hade jag svårt att koncentrera mig och väldigt svårt att sova om kvällarna. Dom flesta problemen har försvunnit idag. För några år sedan testade jag concerta, det fungerade inte alls för mig, tvärt om. När jag fick reda på min diagnos och att jag skulle få tabletter så blev jag helt förstörd, förstod inte vad det innebar bara att jag tyckte att det lät hemskt. Adhd barn har liksom blivit ett skällsord, så jag mådde jättedåligt av att veta min diagnos. Men jag har börjat tänkt om på senare tid. Jag är 13 år nu. Hoppat upp en klass och tänker oftast snäppet längre än andra. Ser liksom saker ifrån ett extra perspektiv. Det är mycket tack vare min svaga diagnos av adhd/add. Jag känner lite som du, är stolt över mig själv, att jag är den jag är. Läser din blogg varje dag, och sånnahär inlägg träffar rakt i hjärtat. Starkt att du vågar berätta din historia till alla som vill läsa den. Tack för det, de har varit till min hjälp att tänka om omkring min diagnos. Du e grym Viktor! Fortsätt såhär! kram

  Ida 2013-02-24 12:37:47 http://www.idastrid.se
  Svara
 • jag visste inte att en blogg kunde påverka en så mycket som din gör för mig.
  jag blir påverkad varje dag jag läser den, och inte på något negativt sätt.
  din blogg viktor, har fått mig att våga berätta mina ”mörkaste” hemligheter för personer i min närhet. du har fått mig att våga titta på mig själv i spegeln, och tänka ”jag är inte ful”, idag vågar jag säga att jag är inte ful, trotts mina brister och fel. för ingen är perfekt #fuckperfektion
  men din blogg viktor. det är sjukt otroligt faktiskt.
  jag ser upp till dig något sjukt, läser din blogg varje dag, och mår bättre.
  tack för allt du ger.
  du är min stora förebild, tack viktor!

  Klara Linnarsson 2013-02-24 12:33:33 http://juliaklara.devote.se
  Svara
 • Stolt över dig, låt aldrig någon trycka ner dig <3

  Malin Karlström 2013-02-24 12:15:34 http://mkarlstrom.blogg.se
  Svara
 • Viktor!! Du är bäst och snyggast ändå!<3

  Ida 2013-02-24 12:14:43
  Svara
 • Tack för detta inlägget Victor, du gjorde verkligen min dag..jag själv har en diagnos och min bror har en diagnos det är inte lätt för oss här hemma, jag har inte vågat berätta för någon förutom mina närmaste men med det här inlägget har du fått mig att tänka på annat..Kanske jag ska gå ut med det precis som du 🙂 du är verkligen sjukt stark Victor, tack för det 🙂

  Alva 2013-02-24 12:05:08
  Svara
 • Fan vad grym du är, du är min förebild! Stå på dig, kram <3

  Vendela 2013-02-24 11:56:46 http://www.nattstad.se/vendelajosefsson
  Svara
 • Åååh, starkt gjort. Fint fint! VIsste inte att du hade diagnosen, att berätta det är riktigt modigt. Lycka till! ! <3

  Stina 2013-02-24 11:55:26 http://stabystina.blogspot.com/
  Svara
 • Du är så otroligt stark som står för vem du är, du är en förebild för många andra!

  Isabel 2013-02-24 11:52:54 http://nattstad.se/bellaekman
  Svara
 • Starkt skrivit Viktor, du är grym!

  Emelie Thorén 2013-02-24 11:49:26 http://thorenemelie.blogg.se
  Svara
 • Du är grym! En riktig inspiration och förebild! Bilderna där du ler, smälter ju. Du är perfekt :’)

  Caroline 2013-02-24 11:45:43 http://www.littlemisssunshiiiine.blogg.se
  Svara
 • Beundrar dig så mycket Viktor! Du är verkligen en stor förebild för mig 🙂

  Christine 2013-02-24 11:25:49
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Evelina Andersson
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Emelie Walles
Home
Jannike Ebbing
Hälsa
Josefines Yoga
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Sophia Anderberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Hälsa
Jenny Sunding
Mode
Imane Asry
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Sara Che
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand